duminică, 6 august 2017

De ce faci asta?... Plus reţeta mea de Vişine cu prăjitură


Dacă lucrezi într-un domeniu, oricare ar fi el, şi răspunzi la întrebarea de mai sus: „De plăcere”, eşti un cretin. Da, tocmai am făcut cretini cam 95% din oamenii cu care interacţionez, dar deja sunt obişnuiţi cu treaba asta şi nu cred că or să se uite mai urât la mine mâine. Procentul e atât de mare, pentru că în cofetărie, mai mult ca în orice alt domeniu dai peste oameni care fac asta de plăcere. În meseria asta nu mai e loc pentru profesionişti din cauza inflaţiei de diletanţi preocupaţi să-şi satisfacă o nevoie, să umple un gol sau să fugă de ceva ce le-a umplut paharul. Înţeleg foarte bine aceste preocupări, ele fiind pratic motivele de bază pentru mai toate acţiunile pe care le întreprindem noi ca indivizi, însă dacă aceste motive au ca motivaţie plăcerea, atunci voi, cretinilor, ar trebui să faceţi ceea ce face orice om cu bun simţ într-o astfel de situaţie: staţ’ acasă! Faceţi-vă din asta un hobby şi practicaţi-l în intimitatea propriului vostru cămin. Faceţi o favoare domeniului şi aşa sărăcăcios în personal calificat, dar inundat de cretini-amatori-hedonişti ca voi şi staţi dracului acasă! Să te apuci de cofetărie pentru plăcere, e ca şi cum ai spune: „Bă, mie-mi place să mă fut! Ştii ce, cred că mă apuc de filme porno.”. Acum pot să bag mâna în foc că atunci când vă apucă cheful de frecat şi intraţi pe porhnub pentru inspiraţie, secţiunea „Amateur” nu e în topul preferinţelor voastre. Sigur, mai pot fi sclipiri şi pe acolo, la fel cum mai pot fi sclipiri şi pe la cofetarii amatori, dar în general şi scenele şi dulciurile făcute de amatori sunt de căcat.

Cofetăria e o profesie. O profesie ca orice altă profesie se practică în primul rând, indiferent ce căcat mănâncă ipocriţii care zic că nu, pentru a câştiga bani. Banii sunt, sau cel puţin au fost ca idee atunci când au fost creaţi, expresia valorii muncii. Munca înseamnă desfăşurarea unor activităţi care adaugă plus valoare unui produs sau serviciu. De acolo mâncaţi voi pâine, din plus valoare. Dacă faceţi o muncă de căcat, ce aduce plus valoare mică produsului sau serviciului cu care lucraţi, atunci pâinea voastră o să fie mică şi tristă şi voi veşnic nemulţumiţi. Nu e de vină nici patronul, nici statul, nici corporaţiile mamut, nici masonii, nici Soroş, ci doar voi. Voi sunteţi cei care vă alegeţi să practicaţi o meserie ce aduce plus valoare mică, fie pentru că vă place, ceea ce deja am stabilit că e un motiv cretin pentru a te apuca de o muncă, fie pentru că nu sunteţi în stare să faceţi altceva, ceea ce înseamnă că sunteţi nişte proşti. Cofetăria şi aproape orice ţine de producţia şi prelucrarea alimentelor, nu au cum să producă o plus valoare foarte mare. E totuşi mâncare şi pentru a-i adăug o plus valoare foarte mare, e nevoie fie de tot soiul de artificii ce necesită muncă, dedicare, creativitate, ingeniozitate, cunoştinţe aprofundate şi o piaţă capabilă să susţină aşa ceva, fie o nişă cu un public snob, dispus să arunce cu bani mulţi în ceva ce nu înţeleg. Oricum şi piaţa capabilă să susţină în bună cunoştinţă de cauză un produs cu plus valoare mare şi snobul sunt o fracţiune ce nu pot alimenta o întreaga industrie. Mai există varianta, ca atunci când lucrezi cu ceva ce nu poate căpăta o plus valoare mare, să produci volume mari, cât mai eficient posibil, cu materie primă cât mai ieftină, cu personal cât mai prost plătit. 90% din cofetării funcţionează parţial sau în totalitate după aceste principii. Restul, noi ăştia, artizani sau ce dracu’ om fi, muncim pe brânci ca să facem produse bune şi să trăim decent. Cofetăria artizanală e o muncă grea. Dacă porneşti cu ideea că trebuie să o faci cu plăcere sau pentru plăcere, deja îţi pui piedică singur. Munca nu e plăcută. Să nu fim ipocriţi. Dacă ar avea de ales, nici un om sănătos la cap n-ar alege să muncească aşa, doar de plăcere. Sunt o grămadă de activităţi pe lângă muncă pe care alegem să le facem, nu pentru că ne plac ci pentru rezultatele pe care le obţinem şi de fapt asta ar trebui să ne placă: rezultatul, nu activitatea în sine. Acum voi folosi iar o paralelă sexuală. Dacă nu ar exista orgasm nu s-ar apuca nimeni să se fută aşa.. a prost, drept dovadă că cine nu-i în stare să aibă unul nu se mai fute şi gata. Munciţi pentru plăcere şi nu pentru rezultat? Staţi mai bine dracului acasă, impotenţi profesionali ce sunteţi!

Să ne înţelegem, Vişine cu prăjitură nu este o Prăjitură cu vişine. Nu. Compoziţia asta e densă şi e capabilă să ţină în ea şi pe ea o grămadă de fructe. Zic fructe pentru că în loc de vişine poţi pune orice alte fructe, chiar şi fructe de mare dacă eşti un tâmpit. Dacă vrei să-ţi iasă bine trebuie să ai toate ingredientele la temperatura camerei adică undeva între 19 şi 23°C. Eu prefer spre 23 întotdeauna. Dacă ai untul rece rece şi te grăbeşti, câteva minute pe defrost la microunde îl aduce la consistenţa şi temperatura potrivită. Dacă ai ouăle reci bagă-le într-un castron cu apă caldă şi uită de ele câteva minute. Cât timp ţi se încălzesc ouăle şi ţi se înmoaie untul poţi curăţa fructele dacă trebuie curăţate. Pentru mine 1 kg de fructe curăţate e o cantitate decentă. Întotdeauna înainte să te apuci de o prăjitură e bine să îţi pregăteşti tava în care vrei s-o coci. O tavă medie de cuptor de  ~30/40cm unsă cu unt şi tapetată cu făină în strat subţire e numai bună pentru reţeta de aici, asta dacă nu vrei o prăjitură din aia, ca cele de la metrou, de trebuie să deschizi gura ca o profesionistă ca să poţi muşca din ea. Freacă 350 g de unt la temperatura potrivită împreună cu 250 g de zahăr pudră, 50 g miere, 20 g coajă de citrice şi 20 g esenţă de vanilie timp de 2-3 minute la viteză mare, cu mixerul. Încorporează treptat 270 g ouă la temperatura potrivită, cu mixerul la viteză medie. Cerne şi amestecă 400 g de făina cu 3 g sare şi 6 g praf de copt apoi încorporează-le treptat cu mixerul la viteză mică. Toarnă în tava tapetată ½ din compoziţie apoi ½ din fructe, restul de compoziţie şi restul de fructe. Coace totul 30-40’ la 160-170°C. Aşteaptă să se răcească sau nu şi îndoapă-ţi faţa cu ea. Pa.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu